Rüzgar türbinleri giderek daha da büyüyecek

Daha büyük rüzgar türbinleri daha fazla enerji üretirler ama daha küçük rüzgar türbini grupları da aynı enerjiyi üretebilir. Peki soru şu, daha fazla enerjiyi, çevre dostu bir şekilde nasıl üretirsiniz? Devasa boyutlarda rüzgar türbinleri üreterek bunu gerçekleştirmek mümkün olabilir.

Şu an aktif olarak çalışır durumdaki dünyanın en büyük rüzgar türbini yaklaşık 122 metre pervane çapına sahip ve 7,5 megawatt enerji üretebiliyor. Bu elbette ki küçük bir boyut değil ancak Avrupa Birliği bunun iki katı büyüklüğünde bir rüzgar türbini inşa ederek, bu türbinin her 6 dönüşünde bir 20 megawatt enerji üretmeyi planlıyor.

Aşağıda rüzgar türbinlerini büyüklüklerine göre kıyaslayan bir digram bulunmakta. Büyüklüklerin daha iyi anlaşılabilmesi için Airbus A380'de diagrama dahil edilmiş.

Daha büyük türbinler, aynı zamanda ciddi anlamda enerji verimliliği de sağlıyor. Aşağıdaki diagramda bu verimllik artışıı da görebilirsiniz. Boyutlardaki her ikiye katlama, kilowatt başına %14'lük bir verimlilik artışı sağlıyor.

Kaynak: http://nextbigfuture.com/2012/06/800-foot-tall-wind-turbines-are.html

 

Yorumlar