Şeker Yememek İçin 60 Sebep

 

British Medical Journal'da yeni yayınlanan bir makalede "şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır" diyor. Gözünüzün önüne yeğeninize, çocuğunuza "hediye ettiğiniz" çikolatalar, gofretler mi geliyor?


Şekerin vücudunuza zararları

• Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Buna "metabolik sendrom" deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor.
Diş çürümesi, obezite, diyabet, kâlp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine sebep oluyor.
• Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.
• Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Vücut soğuğa, sıcağa veya mikroplara karşı koyamıyor.

Dikkat! Artık her hazır gıdada şeker var

Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz. Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi...
Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor. Doğuştan tatlıya yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar artıyor. Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha yiyoruz bu gıdaları.

Çocuklar ve bebekler için çok mahzurlu

Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor. Günümüzde artan aşırı şişmanlığını sorumlularından biri de daha bebekken tanışılan şeker olsa gerek. Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!

Şekerdeki genetik risk

Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan
"mısır şekeri" üretiliyor. "Nişasta bazlı sıvı şeker" de denilen bu "oynanmış" şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü. Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu. Tabii halinde değil, insan eliyle "oynanmış" genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları. Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkların nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor

Şekerin gizli isimleri

Yiyeceklerin
"içindekiler" listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, fruktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.

Şeker yememek için 60 sebep

01. kanser hücrelerinin en çok sevdiği şeydir.
02. bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
03. vücudunuzun mineral dengesini bozabilir.
04. çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep olabilir.
05. çocuklarda uyuşukluğa sebep olabilir.
06. çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
07. trigliserit seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir.
08. bakteri enfeksiyonlarına karşı savunma sistemini zayıflatabilir.
09. böbreklere hasar verebilir.
10. krom eksikliğine yol açabilir.
11. bakır eksikliğine yol açabilir.
12. kalsiyum ve bakır emilimini engeller.
13. meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir.
14. kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir.
15. safra kesesi kanseri için risk faktörü olabilir.
16. gözleri bozabilir.
17. serotonin seviyesini yükseltir; bu da kan damarlarını daraltabilir.
18. Hipoglisemiye sebep olabilir.
19. midenin asidik olmasına yol açabilir.
20. çocuklarda adrenalin seviyesini artırabilir.
21. koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.
22. ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini hızlandırabilir.
23. alkol bağımlılığına yol açabilir.
24. diş çürüklerini artırabilir.
25. kilo alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir.
26. Yüksek miktarda şeker yemek Crohn's hastalığı ve ülseratif kolit riskini artırır.
27. kireçlenmeye sebep olabilir.
28. astıma sebep olabilir.
29. mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir.
30. safra taşı oluşmasına yol açabilir.
31. böbrek taşı oluşmasına yol açabilir.
32. istemik kalp hastalığına yol açabilir.
33. apendisite yol açabilir.
34. Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir.
35. dolaylı olarak hemoroide yol açabilir.
36. damarlarda varise yol açabilir.
37. osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilir.
38. salya asiditesine katkıda bulunabilir.
39. insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir.
40. glikoz toleransının düşmesine sebep olur.
41. büyüme hormonunu azaltabilir.
42. sistolik kan basıncını artırabilir.
43. diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir.
44. hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir.
45. çocuklarda egzama oluşuma katkıda bulunabilir.
46. kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir.
47. katarakta sebep olabilir.
48. amfizeme sebep olabilir.
49. serbest radikal oluşumuna sebep olabilir.
50. enzimlerin işlevselliğini düşürür.
51. karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin boyutlarını büyütür.
52. karaciğerde yağ miktarını artırabilir.
53. karaciğerde patolojik değişimlere yol açabilir.
54. pankreasa zarar verebilir.
55. kabızlığa sebep olabilir.
56. miyopluğa sebep olabilir.
57. hipertansiyona sebep olabilir.
58. migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir.
59. depresyona sebep olabilir.
60. hormonal dengesizliğe sebep olabilir.


 

Yorumlar